Фондовият пазар се преобърна с главата надолу през 2023 г., след

...
Фондовият пазар се преобърна с главата надолу през 2023 г., след
Коментари Харесай

Фондовият пазар е обърнат с главата надолу

Фондовият пазар се прекатурна с главата надолу през 2023 година, откакто рисковите активи, които предходната година страдаха, направиха огромно завръщане, даже и в изискванията на продължаващо повишение на лихвите от Федералния запас.

Някои от най-големите губещи през 2022 година като биткойн, акциите на фирмите за електрически автомобили и акциите на непечеливши или изпитващи усложнения компании скочиха през първите шест седмици на 2023 година, показва Business Insider

Bitcoin е нагоре с 51% от началото на годината, a Tesla и First Trust Cloud Computing ETF са нагоре със 72% и 17% за същия интервал от време.

Междувременно и така наречен хайп вложение се завърна. На фона триумфа на ChatGPT на OpenAI даже акциите на компании със съмнителна връзка с AI се повишиха, защото вложителите се опасяват да не изтърван опцията.  

Компаниите с дребна капитализация BigBear.ai и Soundhound AI са скочили надлежно с 491% и 107% от началото на 2023 година Междувременно C3.ai се повиши с 117%. Нито една от тези компании не е печеливша и не е несъмнено по какъв начин ще се възползват от вълнението към ChatGPT, отбелязва още Business Insider.

Дори и мемe акциите се завръщат. Компании като GameStop (ръст от 16% на годишна база), Bed Bath & Beyond (която спадна с 28%, само че за малко набъбна с повече от 120% макар вероятния иден фалит) и AMC (ръст от 30% от началото на годината) се повишават на фона на дребното признаци за позитивен поврат в бизнеса им.

Такова държание на вложителите e предстоящо, когато лихвените проценти са по-близо до 0%, а не до 5%, само че наподобява, че FOMO („ Fear of missing out “ - или психическото положение на терзание от това, че не присъствате някъде, където се случва нещо интересно), е годно и за пазарите. Инвеститорите изтупват праха от наръчника си за 2021 година и се пробват да пресъздадат магията, която тогава изпрати акциите на нерентабилните компании в небето.

Неинституционалните вложители харчат рекордните 1,5 милиарда $ дневно, купувайки акции от началото на година, сочат данни на Vanda Track. Според Марко Коланович от JPMorgan " тяхната интензивност е съвсем рекордно висока “, като над 20% от целия размер на пазара идва от тези вложители.

Въпреки че лихвените проценти не престават да се движат нагоре, лудите скокове на спекулативните активи значат, че вложителите провокират ръководителя на Федералния запас Джером Пауъл да отговори на обстановката, споделя Коланович и добавя: " Има остаряла сентенция " не се борете с Фед ", само че сходно държание не е просто борба, а направо подигравка с Фед “.

Миналата седмица членовете на централната банка на Съединени американски щати алармираха, че евентуално ще са нужни повече покачвания на лихвените проценти за битка с инфлацията, която към момента е много над дълготрайната им цел от 2%. Не бива да се не помни и че Фед понижава салдото си всеки месец с към 100 милиарда $, като всъщност изсмуква ликвидност от пазарите.

Поведението на вложителите, които наддават за спекулативните акции в изискванията на все по-затягаща се парична политика подсказва на Коланович, че следва огромна волатилност на пазара.

Той не е единственият пълководец на Уолстрийт, който показва сходна паника. Основателят на Fairlead Strategies Кейти Стоктън съобщи пред CNBC в сряда, че вложителите са станали " извънредно алчни ", което се потвърждава основно от неотдавнашния скок на биткойна, който се търгува покрай шестмесечни върхове.

" Тази лакомия прави пазара много нежен ", сподели Стоктън.

Това, което в последна сметка може да преобърне този " нежен " пазар, е реакцията на Фед към спекулативното капиталово държание.

В четвъртък Джеймс Булард, президент на клона на Федералния запас в Сейнт Луис, поддържа концепцията за повишение на лихвените проценти с 50 базисни пункта на идващото си съвещание, а не с 25-те, които пазарът чака. Веднага след мненията му последва ликвидация на акциите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР